El municipi - Les Guilleries Km0 - Sant Hilari Sacalm

El municipi - Les Guilleries Km0 - Sant Hilari Sacalm

Sant Hilari, conegut també com “La vila de les 100 fonts”, és un poble tranquil i alhora ple d’activitat, amb passat i també un gran futur, que ha crescut en harmonia amb els ritmes de la terra i de l’aigua. S'hi viu bé, es respira sa i es conserva l’essència d’un tarannà popular que ens fa singulars i autèntics.

GEOGRAFIA

El terme municipal de Sant Hilari, a l’oest de la província de Girona, té una superfície de 83,56 km2 i la població és la més important de la zona de les Guilleries. El poble depassa els 800 metres d’alçada i resta envoltat pel massís de les Guilleries, amb el cim de Sant Miquel de Solterra o de les Formigues com a elevació culminant. Pertany al bisbat de Vic, perquè antigament era de les “Muntanyes d’Osona”; judicialment, depèn de Santa Coloma de Farners.

El municipi té forma allargada pel nord i arriba fins l’altra banda del Ter, al pantà de Susqueda. Està envoltat pels municipis de Susqueda, Osor, Santa Coloma de Farners, Arbúcies —tots ells de la comarca de la Selva—, i amb els municipis d’Espinelves, Vilanova de Sau i Rupit —de la comarca d’Osona—. Té l’antic municipi de Querós i les parròquies de Santa Margarida de Vallors i de Montsolís.

La població està pràcticament tota concentrada a la vila de Sant Hilari Sacalm, llevat de masies o petits nuclis disseminats, però de poca importància pel nombre d’habitants. En poden ser uns exemples Cal Sastre, el Serrat o Santa Margarida de Vallors.

El municipi és extraordinàriament forestal i es troba situat en el nucli de les Guilleries. Es tracta d’un massís situat en el vèrtex entre la Serralada Prelitoral i la Serralada Transversal, i forma part de totes dues serralades. Se situa al límit oest de la comarca de la Selva i a l’est de la d’Osona, on Sant Hilari Sacalm n’és la capital.

Conjuntament amb la massa forestal, l’aigua és l’altra riquesa de gran importància pel municipi, establint-se en més de cent el nombre de fonts que brollen en el seu territori. La seva orografia permet que l’aigua quedi sobretot retinguda i passi a alimentar els aqüífers. Per tant, en èpoques de pluja, la quantitat d’aigua evaporada és insignificant en comparació amb la que es filtra i, la resta, que aflueix pel gran nombre de rieres i rierols dels què disposa.

CLIMA

Podem dir que l’altitud és un dels factors dominants a l’hora d’explicar les característiques climàtiques de Sant Hilari, ja que a partir de 500 metres és quan es comencen a notar els efectes de la disminució de la temperatura i l’augment de la pluviositat. Es considera que el clima és un tipus de clima mediterrani de muntanya, però les seves característiques s’assemblen al clima atlàntic.

Pel que fa a les temperatures, durant l’hivern el termòmetre baixa bastants dies del zero i les nevades també fan acte de presència en els mesos de desembre, gener i febrer, i més endavant i tot. L’estiu manté unes temperatures fresques: durant el dia s’està bé, però al vespre és necessari abrigar-se. Aquestes característiques són les que fan que la gent d’altres sectors molt més calorosos vinguin a passar una temporada durant l’estiu.

Pel que fa a la pluviositat, les Guilleries tenen una quantitat superior de pluges degut a la seva orientació.

És difícil emmarcar el clima de Sant Hilari dins les divisions climàtiques bàsiques: tenim vegetació mediterrània i atlàntica, la pluviositat és elevada, les temperatures no són gens elevades, etc. Es pot afirmar que el clima és fresc pel que fa a temperatures i bastant plujós. Malgrat tot, ara s’estan produint una sèrie de variacions en les característiques generals.

Més informació sobre el clima a Meteo Guilleries i Sant Hilari Webcam.

SERVEIS I COMERÇOS

Cada diumenge podràs trobar el mercat setmanal de 9 h a 14 h a la Plaça de l’Església i a la Plaça Mossèn Jacint Verdaguer.

A més, si passeges pel centre del poble podràs descobrir i comprar en els diferents comerços del municipi, on hi podràs trobar, entre d’altres, productes de proximitat i de km 0. Descobreix-los en el següent mapa.