Les Guilleries - Les Guilleries Km0 - Sant Hilari Sacalm

Les Guilleries - Les Guilleries Km0 - Sant Hilari Sacalm

El relleu ondulat del massís de les Guilleries dibuixa una comarca natural que ha preservat la seva cultura i particularitats al llarg del temps. Som un territori amb arrels, vinculat a l’entorn, que gaudim del nostre propi estil de vida. Tens molt per veure-hi.

És un massís muntanyós situat a l’extrem Nord Est de la Serralada Prelitoral Catalana, travessat pel Ter, repartit entre les comarques d’Osona i la Selva. L’altitud màxima és la de Sant Miquel de Solterra (popularment Sant Miquels de les formigues) de 1.204 m, i les inferiors, a les valls més baixes, al voltant dels 300, però la majoria de les altures van de 800 a 1.000 m.

La capital d’aquesta comarca natural és Sant Hilari Sacalm. Des del punt de vista geològic és un massís antic d’edat paleozoica, format principalment per materials granítics i esquistosos, que han condicionat el modelat del relleu. S’ha de remarcar la presència dels gneissos de les Guilleries, únic lloc de la serralada catalana on apareixen. Per sota dels extensos altiplans del massís, es formen una sèrie de lleugeres ondulacions i cims arrodonits amb un relleu molt característic.

A nivell de vegetació és un massís poblat d’alzinar muntanyenc (Quercus ilex) i algunes suredes (Quercus suber) als vessants assolellats i d’espècies caducifòlies com els roures, fagedes (Fagus sylvatica) i castanyers als vessants més obacs.

Actualment també conviuen amb espècies de coníferes que es fan servir com a recurs forestal. Amb aquest mosaic vegetal tan ric, la presència de fauna també és molt variada; sovinteja la guineu, o la guilla, d’on es diu que prové el topònim del massís. També hi ha altres carnívors com el gat mesquer, la fagina, el teixó i la llúdriga. El senglar també és omnipresent a tot el massís i s’organitzen batudes per caçar-lo.

Les Guilleries, precisament pel seu caràcter muntanyós i feréstec, han estat durant molts anys un espai inhòspit i desconegut. D’aquí n’han sorgit un bon nombre d’històries i llegendes; També personatges que amb aquest caràcter feréstec de la Guilleries han estat reconeguts arreu del país, com en Joan de Serrallonga (s. XVII), el bandoler amb més renom de Catalunya, i esdevingut mite per la literatura i la cultura popular o bé, el General Josep Moragues, heroi i màrtir de Catalunya que amb la seva valentia va esdevenir un lluitador exemplar en la defensa de la causa catalana durant la Guerra de Successió.