Centre AQUA

Emociona't i desperta la teva curiositat envers les Guilleries i la nostra principal font de desenvolupament: l'aigua mineral. Interactua amb aquesta font de vida i viu una experiència intensa i dinàmica en un centre d'interpretació adaptat a tots els públics.

AQUA, UN NOU CONCEPTE DE MUSEU
L’espai Aqua és un museu modern, un centre d’interpretació dedicat a l’aigua mineral. Aquest és l’element que millor caracteritza Sant Hilari Sacalm, conegut com “la vila de les cent fonts”. Per això, el Museu Guilleries ha considerat necessari crear un espai dedicat a explicar la seva singularitat, la seva importància econòmica, la seva memòria, però també la seva fragilitat.

Amb l’espai Aqua, el Museu Guilleries fa un salt endavant en la seva funció social i en el seu paper com a motor de desenvolupament local, convertint-se en un veritable centre d’innovació de l’aigua.

AQUA, UN ESPAI PER ESTIMAR L’AIGUA I DESCOBRIR LES GUILLERIES
Espais sorprenents, miralls, audiovisuals, interactius i escenografies es combinen per proporcionar una experiència intensa i amena de coneixement que cerca despertar l’estima de la gent envers els boscos i les fonts de les Guilleries amb l’esperança que aquesta estima es tradueixi en una millor conservació i ús d’aquest recurs tan escàs.

ESPAIS
El primer espai està dedicat a explicar per què les Guilleries són el bressol de més de cent fonts i per què són úniques les seves aigües gràcies al subsol per on es filtren, al temps que tarden en fer-ho i a la temperatura en què es mantenen.

El segon espai tracta de la importància de l’aigua en l’economia de Sant Hilari des del segle XIX fins l’actualitat. Per això comença per explicar el complex i rigorós procés que cal per dur l’aigua des de l’aqüífer fins a l’envàs i la taula del consumidor final. Després, en un altre ambient expositiu organitzat en dues escenografies i una projecció, s’exposa el passat i el present de l’activitat balneària a Sant Hilari.

El tercer espai, busca conscienciar el visitant. A través d’una projecció d’imatges i de diferents frases es vol aconseguir enviar un missatge d’ús responsable de l’aigua.

El quart espai és una sala audiovisual on es projecta el vídeo “Cercant la font de la vida” que explica com des dels temps més remots els éssers humans han generat mites i llegendes al voltant de les muntanyes que amaguen fonts d’aigües miraculoses. A Sant Hilari han estat nombrosos els personatges que s’hi han atansat cercant la cura de les seves fonts o la calma i refugi dels seus boscos: des del mític Serrallonga fins a Kubala passant per Verdaguer, Azaña o Macià. Avui en dia, les Guilleries, com altres paradisos perduts de la literatura, ens ofereixen la possibilitat de retrobar el nostre vincle original amb la natura i amb l’aigua, la font de la vida.

El cinquè espai està dedicat als més petits. Es tracta d’una sala equipada amb jocs de descoberta i habilitat: un memory interactiu de paisatges, un puzle gegant d’arbres monumentals i una àrea de projecció per a calcar dibuixos de les Guilleries amb taules per acolorir-los.

L’espai Aqua, a més a més d’esdevenir un nou espai expositiu del Museu Guilleries, com a centre d’innovació que és, compta també amb una àrea per a exposicions temporals, un àrea d’informació turística, aules de formació, una àrea de coworking orientada a joves emprenedors, despatxos per a empreses i un gran espai per a la celebració de tot tipus d’activitats.