Els murals de Can Culí

Els murals de Can Culí són obra de Josep Nogué, un artista local. En els seus murals hi trobem elements culturals, paisatges i fauna representativa del municipi de Sant Hilari.

L’any 2019, l’Ajuntament de Sant Hilari va demanar a l’artista local Josep Nogué Mas que pintés uns murals a la zona de l’edifici de Can Culí, dos blocs d’habitatges de protecció oficial.

Antigament, Can Culí era la residència de Tomàs Culí Verdaguer (1877-1961), antic alcalde de Sant Hilari des de l’any 1906 fins al 1911. Posteriorment a la guerra, la casa va ser expropiada pels vencedors i es va convertir en la seu de la Falange. Més endavant, va passar a mans d’Adigsa per finalment ser enderrocada per tal de construir-hi dos blocs d’onze habitatges de protecció oficial.

Els baixos d’aquests dos edificis estan tapiats amb totxanes i és aquí on Josep Nogué va pintar els seus murals. Representen diferents imatges que fan referència a paisatge, fauna i cultura del poble. Josep Nogué va decidir dibuixar formes molt estilitzades i acolorides que recorden, en certa manera simbòlica, els elements del territori de Sant Hilari i les Guilleries. La intenció no era tant mostrar els elements reals, sinó que es volia estimular els espectadors a descobrir l’entorn que els envolta.

L’obra es va dur a terme entre els mesos de març i abril de 2019 per Josep Nogué Mas amb la col·laboració de Montse Serras.