Ruta de Sant Miquel de les Formigues

Aquesta ruta puja entre avets, alzines, roures, castanyers i faigs al punt de Sant Miquel de les Formigues, també anomenat de Solterra. És un punt que ens permet gaudir de les Guilleries amb el teló de fons del Montseny, al sud, i les cingleres del Collsacabra, al nord.

A finals del segle X totes Les Guilleries centrals formaven un sol terme al voltant de Solterra, on s’hi ubicava un castell. El Castell de Solterra és el centre històric de les Guilleries. No va ser un lloc de residència, sinó una fortificació de guaita utilitzada per comunicar-se amb altres indrets com el Castell de Mascarbó o domus de la Rovira.

El Castell de Solterra, situat al puig de Sant Miquel, es creu que va quedar enderrocat pels terratrèmols de 1425 i el 1432.

Anteriorment, hi havia hagut una capella, de la qual trobem documentació de l’any 1240. Havia de ser molt petita i estava ubicada dins del castell. També es creu que per culpa dels terratrèmols es va ensorrar i no es va tornar a construir. Tot i això, hi ha documents de l’any 1641 que parlen de l’existència d’una campana. Tenint en compte la ubicació i el pas dels anys, s’intueix que era molt difícil de mantenir. Hi va haver un intent de tornar-ho a recuperar tot, però no es va aconseguir.

Actualment, podem observar encara algunes de les seves ruïnes (que podrien ser una paret) i també la base d’una torre rodona que sustenta la “Creu de Les Guilleries”, creu monumental de ferro forjat col·locada el 1957 pel grup excursionista hilarienc “Forces, Forts i Ferms”. Aquesta creu va ser pagada amb aportacions del poble i de la colònia dels estiuejants, ja que l’Ajuntament no tenia prou recursos aquell any.

Antigament, cada 29 de desembre es feia una excursió amb missa i dinar de germanor. Actualment, aquesta tradició ja s’ha perdut.

Accedeix al wikiloc de la ruta i visualitza el recorregut. Es tracta d’una ruta de dificultat mitjana, que es pot fer amb 1 hora i 20 minuts, de 3,9 km de distància i de 272 metres de desnivell.

Powered by Wikiloc

Aquesta ruta també es pot realitzar des de l’aparcament de Can Calabrès, on surt el GR que va direcció Osor. Accedeix al wikiloc de la ruta i visualitza el recorregut. En aquest cas, la ruta és d’1 hora i 40 minuts i de 5,4 km de distància.

Powered by Wikiloc