Via Crucis Vivent

El divendres Sant, Sant Hilari Sacalm celebra el seu Via Crucis Vivent, conservant la tradició processional i transmetent-la de pares a fills, de manera que s’ha convertit en una manifestació popular molt important.

Al municipi de Sant Hilari, ja fa més de 300 anys que se celebra aquesta festivitat, que s’ha anat transmetent de generació en generació. En un inici, se celebrava la processó el Dimecres Sant al matí; posteriorment, va passar a fer-se el Dijous Sant al vespre, i, finalment, es va fer el Divendres Sant, tal i com el coneixem ara.

La festivitat consisteix en una processó pels principals carrers del poble acompanyada d’alguns misteris i de ciris encesos. Consta d’un total d’onze parades. Destaca, sobretot, l’última, ja que representa la crucifixió i mort de Jesús.

A més a més, l’any 1999, aquesta festivitat va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional. Posteriorment, l’any 2010, va ser declarat com un Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional i, el mateix any, va rebre el guardó de la Creu de Sant Jordi.

Així doncs, cada Divendres Sant se celebra el Via Crucis, que omple tots els carrers amb l’escenografia típica d’aquesta festivitat. A més a més, a Can Rovira, dos cops l’any (un coincidint amb Setmana Santa), s’hi munta una exposició relacionada amb el Via Crucis.

Aquest any 2024, s’han habilitat dos espais reservats per persones amb mobilitat reduïda als següents punts: 1. Hort de Getsemaní i 11. Crucifixió i mort de Jesús.
Cartell persones amb mobilitat reduida