Gegants de Sant Hilari

Els gegants de Sant Hilari representen els personatges històrics Bernat de Gurb i Blanca d'Olvan, casats el 1326 i senyors de Solterra. També hi ha Josep Moragues, conegut popularment com el General Moragues, i la seva segona muller Magdalena Giralt.

Durant al llarg dels temps els gegants han animat la festa major de juny, la d’agost i alguns cops havien sortit per la processó de Corpus.

BLANCA D’OLVAN I BERNAT DE GURB

Els gegants de Sant Hilari van ser un obsequi que va fer la família Gasch a la població l’any 1930 i van ser estrenats el 28 d’agost d’aquell mateix any.

Blanca d’Olvan i Bernat de Gurb van ser els senyors de Solterra amb residència al casal de la Rovira, anomenat vulgarment castell de Mascarbó. El matrimoni va concedir franquícies i privilegis a la gent que anés a viure a la Cellera de Sant Hilari, de manera que quedessin lliures d’hosts i cavalcades manades pel senyor, tret que s’organitzessin contra els malfactors que fessin mal al terme de Solterra.

Cinc anys després, en Bernat de Gurb va donar un altre privilegi a les tretze famílies que vivien a la Cellera de Sant Hilari: les va deslliurar de l’obligació de pasturar i coure pa al forn del senyor, de treballar en la reparació del castell, de fer-hi jornals personals o amb el seu bestiar, i dels tributs o quèsties. Aquestes disposicions van facilitar l’expansió de la sagrera de Sant Hilari i es van crear nous carrers, es van fer edificacions i el nucli poblacional es va escapar de la protecció eclesiàstica per configurar-se com a poble.

Aquests gegants van ser un obsequi que va fer la família Gasch a la població l’any 1930. L’arribada dels gegants al poble va ser ben dolça: a la comitiva que els portava fins a la Casa Consistorial hi havia un carro amb un tortell tan ample i gros que s’arrepenjava a les baranes; en un altre carro hi havia un braç de gitano de gairebé dos metres, i un tercer carro estava ple de sacs de caramels.

En un inici, es deien Gegant i Geganta. Més tard, com a homenatge a la Família Gurb, se’ls va batejar com a Bernat i Blanca. Al cap d’un any d’estrenar-los, Marià Hervàs els hi dedicà la cançó “Balls dels gegants de Sant Hilari”.

L’any 1954, van ser convidats a una concentració de gegants per les festes de la Mercè a Barcelona i, l’any 1980, van anar a Amer. El 1967, l’Ajuntament va comprar nous vestits, ja que els anteriors estaven força deteriorats.

El Gegant Bernat de Gurb fa 3,25 metres (+15 cm de corona) d’alçada. La Blanca d’Olvan fa 3,25 metres (+11 cm de corona). Tots dos pesen entre 50 i 70 kg. Els va construir El Ingenio (Barcelona), estan fets de cartró i són propietat de l’Ajuntament.

JOSEP MORAGUES I SOBREVIA – EL GENERAL MORAGUES

El gegant del General Moragues va ser estrenat i batejat el 26 d’octubre de 2014.

Josep Moragues i Sobrevia va ser heroi de la Guerra de Successió contra les tropes franceses. Va néixer en un mas de Sant Hilari i exercia de pagès quan es va veure implicat en la guerra fins que va ser jutjat, torturat i assassinat el 1715. Van penjar el seu cap durant 12 anys al Portal del Mar dins d’una gàbia amb el següent escrit: “Josep Moragues, per haver comès el crim d’una repetida rebel·lió, haver abusat dues vegades de la clemència reial, finalment, la tercera vegada, fou pres i executat per la justícia”. Moragues va dedicar gran part de la seva vida a la lluita per la identitat catalana.

Actualment, el general té com a homenatge la plaça que rep el seu nom.

MAGDALENA GIRALT

La geganta de Magdalena Giralt, segona muller del General Moragues, va ser estrenada el 24 d’agost de 2018. Va néixer a Sort, on va conèixer el General Moragues i amb qui hi va tenir un fill. Després que detinguessin el seu marit, la van tancar tres anys a la presó. Va reclamar durant dos anys que li retornessin el cap, i no va ser fins el 1727 quan encara va haver de suplicar que treiessin la gàbia i l’escrit en contra seva.