Les tovalles de Can Rovira
Una de les llegendes més populars a Sant Hilari és la que fa referència a les famoses tovalles de Can Rovira, que abans era la casa pairal de més consideració de la vila. Actualment hi ha un mural que en fa referència just davant de l'edifici.
El mural pintat a l’edifici situat just davant de l’oficina de turisme representa la llegenda de “les tovalles de Can Rovira”:
Can Rovira era la casa pairal més forta i gran de la vila. Des de sempre fins fa pocs anys, en morir la darrera mestressa supervivent de la família, unes tovalles es posaven a l’altar que hi havia davant la casa, en el dia de Corpus. Afirma la llegenda que aquestes estovalles eren dels Encantats, que vivien a un palau sota terra, a prop del paratge anomenat Roca d’en Pla. Sembla que aquests “encantats” estenien les tovalles a les roques i un bon dia, l’hereu de Can Rovira que passava per allà, va fer la pensada d’arrepegar-les i fugir corrents. Els encantats, éssers mig mitològics, ho van veure el van empaitar i quan gairebé l’atrapaven, les campanes de Sant Hilari repicaren amb el toc d’ànimes; els encantats van aturar la persecució i cridant ben fort digueren- Guarda bé aquestes tovalles, ja que tot que les conservi mai no podrà ésser pobre i aquest va ser l’origen de la fortuna i grandesa d’aquesta can Rovira.
Així doncs, s’explica el moment d’apropiació de les màgiques tovalles, no necessàriament per part de l’hereu de Can Rovira, sinó per qualsevol obsessionat a beneficiar-se de les seves propietats mitjançant una parada en el temps i negant la gravetat. Aquest mural expressa la dificultat mitjançant els elements de la taula i la vigilància probable d’una sentinella, que la presència del casc d’armat evidencia. Aquest fet és representat en diverses perspectives amb l’estil de Chisto Javacheff.