Ermita de Santa Margarida de Vallors

L'Ermita de Santa Margarida de Vallors és un dels indrets més bonics de la part llevantina del terme de Sant Hilari Sacalm. La ruta fins aquesta ermita és una bona opció per tal de recórrer els boscos de la zona i connectar amb la natura.

La demarcació de l’Ermita de Santa Margarida de Vallors es troba sobrepassada per l’indret dels masos Huix i Riudecos de les Penyes, el qual és la divisòria entre les parròquies de Sant Hilari i Santa Margarida de Vallors i que travessa a l’indret dels masos Vidal, Masó i Clos fins a trobar la riera del mas de Vallicrosa.

La denominació del nom de Vallors ens descriu com és la imatge de la zona on es troba la parròquia, ja que Vallors prové de Vallis Ucrea, que sorgeix de la derivació del llatí Uceus o del seu diminutiu Urceolus en el significat de vas, de tassa petita, perfectament aplicable a la configuració tancada de la Vall de Vallors. Així doncs, la zona és tancada, humida i envoltada de vegetació.

Si ens fixem en part de la seva història, les primeres notícies històriques de la Vall de Vallors, es troben en dos preceptes concedits els anys 886 i 889 pels reis francs a la Seu de Girona. Tot i això, fins l’any 939 l’Ermita de Santa Margarida de Vallors no es troba com existent. A més a més, cal remarcar que el 14 de juliol de 1183 el bisbe Pere de Redorta va consagrar de nou la nova església de tres absis dedicats a Santa Margarida, Santa Maria i Santa Magdalena, segons consta en l’acte de consagració.

Després d’un període prolongat de temps, entre els anys 1680-1743, es van renovar l’antic temple del segle XII amb la construcció d’una façana nova —podem veure encara ara a la part de llevant l’antic portal d’arc de dovelles—, l’ampliació de capelles laterals, la construcció d’una sagristia i la del presbiteri d’un campanar sobre la façana.

Tanmateix, al llarg del seu deteriorament l’any 1991 es va iniciar una campanya per a la restauració del temple parroquial de Santa Margarida. Les obres per tal de restablir-ne la seva bellesa original van comptar amb l’ajut econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat, conjuntament amb la Diputació de Girona, el Bisbat de Vic, la Parròquia de Sant Hilari Sacalm i de donatius que, generosament, tothom va fer i de persones que voluntàriament hi van aportar el seu entusiasme i treball per tal de recuperar aquest lloc ben arrelat a la devoció del nostre poble.

Així doncs, no és d’estranyar que en motiu de la inauguració de les reformes el diumenge dia 6 de setembre de 1992 unes 800 persones s’hi apleguessin per celebrar-hi l’eucaristia presidida del senyor  Mossèn Enric Vives de la Cortada. La celebració de l’eucaristia es va concloure amb el cant de Vilorai a càrrec de la coral mixta “Els Nois Alegres” per tal de compartir l’alegria del moment.

Darrerament s’ha dut a terme la restauració de l’antiga casa rectoria per tal de posar-la al servei de les activitats pastorals. Ara, Santa Margarida de Vallors és un lloc bonic, recuperat, per la devoció i pregària amb la col·laboració, l’esforç i el treball de la gent.

ESDEVENIMENTS I FESTES:

El tercer diumenge de juliol s’hi celebra la Festa Major.