Ermita del Nen Jesús de Praga

L’ermita del Nen Jesús de Praga està situada en un petit turó conegut com la Roca d’en Pla, des d’on es poden veure boniques panoràmiques. Pertany a la Parròquia de Sant Mateu de Joanet, al municipi d’Arbúcies, avui sota la cura pastoral i administrativa de la Parròquia de Sant Hilari Sacalm.

L’indret de la Roca d’en Pla va ser motiu de petites excavacions durant els anys 20. S’hi van trobar puntes de sílex i petites restes prehistòriques.

El motiu pel qual hi ha una ermita dedicada al Nen Jesús de Praga és perquè a Espanya, en general, es venerava molt aquesta figura, però no hi havia cap indret dedicat a ell on anar a resar. Cal remarcar que el model d’imatge que hi ha a Sant Hilari és pintat, no porta cap vestit de roba i la corona és a la mida del cap (a diferència del Nen Jesús de Praga original).

L’ermita és d’una sola nau, de 7 metres de longitud, per 4,6 metres d’amplada i 4 metres d’altura, amb un porxo lateral al nord i característiques neogòtiques. Té un campanar d’espadanya i dos pinacles a banda i banda.

HISTÒRIA

El 1909 ja hi havia el projecte de construcció d’una ermita dedicada al Nen Jesús de Praga, però per temes econòmics no va ser fins el 15 de maig de 1911 quan es va començar a construir gràcies a donacions per iniciativa de Mn. Joan Muntalt, el qual va posar molta devoció i fe per tal de veure-la edificada.

La primera missa es va celebrar el 24 d’octubre d’aquest any però només hi havia l’absis, el presbiteri i la sagristia. Al cap de poc temps, s’hi va fer un campanar d’espadanya.

El 1912, s’hi va organitzar la Romeria de les flors, on es va reunir gent de diferents pobles i autoritats civils i religioses. L’any 1917, es van tornar a fer obres començant per les parets laterals tot seguint els plànols de J. Martorell.

La idea inicial era convertir el lloc en un indret de descans on hi hagués un parc al costat de l’ermita, amb un edifici d’esbarjo dominical, una entrada, un saló de descans, lavabos, cuina, despatx per la venda d’objectes religiosos i una segona planta amb habitacions.

El 1918, Mn. Joan Muntalt va regalar l’estàtua del Nen Jesús a l’altar (feta pels Tallers Salesians de Sarrià). Pocs anys després, va morir i les obres es van tornar a retardar per motius econòmics. Posteriorment, Mn. Santiago Ripoll Codina va custodiar l’ermita, el mateix responsable de la revista mensual de Jesús de Praga y San Hilari (publicada del 1922 al 1931). També es va crear un grup de noies que hi anaven cada dia, feien trobades i aplecs de diferents col·lectius i pobles i aconseguien donatius, sobretot dels estiuejants.

Finalment, als anys 20, la família Canela va aportar els diners que faltaven per poder acabar les parets laterals, fer el porxo i cobrir-lo i posar els vitralls a les finestres.

Durant la guerra es va profanar l’ermita i, posteriorment, es va recuperar el lloc de culte canviant el campanar de lloc. Antigament estava a darrere, però passada la guerra es va moure a davant. El 1973, es van fer importants reformes i, el 1982, es va haver de refer el campanar perquè es va fer malbé per culpa d’un llamp.

Actualment, no és tant l’encant festiu i religiós, sinó que es coneix més per un lloc on fer-hi una petita excursió. La ruta que hi trobem és de tres quarts d’hora i puja fins a l’ermita. A més a més, també té un mirador just a darrere. Més informació.

També hi ha una llegenda vinculada amb la Roca d’en Pla.

ESDEVENIMENTS I FESTES

S’hi celebra l’aplec el dilluns de Pasqua de Pentacosta.