Monument al General Moragues

Aquesta plaça està dedicada a Josep Moragues i Mas, personatge històric nascut el 1669 a Mas Moragues de Sant Hilari. Va ser un militar que va lluitar pel bàndol austriacista a la Guerra de Successió. A la plaça hi ha un monument dedicat al general fet per Domènec Fita.

LA PLAÇA

L’Ajuntament de Sant Hilari va creure oportú dedicar un monument a la figura d’en Josep Moragues, el General Moragues, fill il·lustre de la població i heroi de la Guerra de Successió (1702-1714), de tràgiques conseqüències per a Catalunya.

La plaça Josep Moragues s’ha convertit en centre neuràlgic del poble, d’acord amb la nova realitat i fisonomia urbanística de Sant Hilari.

És, per a nosaltres, un lloc de trobada, d’esbarjo i de celebracions situat al bell mig del poble. Esdevé, tanmateix, un indret emblemàtic per a tots aquells i aquelles, d’aquí i de fora, que veuen en Josep Moragues com un símbol de lluita per les llibertats del poble català.

El conjunt arquitectònic de la plaça és obra de l’arquitecte Jordi Roca i Casademont.

EL MONUMENT

L’artista gironí va voler representar amb la seva obra el que pensava sobre la figura d’en Moragues i també magnificar i dignificar per a les generacions de Catalunya, la vida i l’obra d’un hilarienc que va lluitar i va morir per un poble català lliure.

En el seu treball es ressalta que el General va morir al Portal del Mar de Barcelona i que el seu cap va estar 12 anys penjat dins d’una gàbia. Va creure que podien ser dos motius prou forts i atraients per a què fossin els grans signes històrics. L’11 de Setembre de 1714 va suposar la pèrdua dels drets i de les llibertats i es va considerar necessari fer-ne un emblema de la nostra festa nacional. La idea vol representar el símbol de la vil i ignominiosa creu del cristianisme, que neix de la burla i de la humiliació de Crist. Els fets que l’impel·liren a escollir la porta i la gàbia li van suggerir que es convertissin en motiu d’exaltació gloriosa.

De la vida del General Moragues, l’autor vol destacar dos aspectes primordials: el d’heroi de Catalunya —ja que cap altre no va lluitar tant contra la destrucció dels drets— i el que fou a Sant Hilari —on va passar la seva infància i la seva joventut— i també el període amb els vigatans, on va refermar el lliurament a la lluita pel poble català. Això el va portar a concebre dues portes: una de pesada i assentada al terra, real, que és la que Catalunya aixeca al seu personatge i, l’altra, la que ofereix Sant Hilari al seu fill, que és posada de quatre potes enlaire, com dos braços aclamant-lo i espiritualitzant el fet.

Les portes presenten uns relleus gravats on es fa referència a la vinculació del General Moragues amb Sant Hilari i amb Catalunya. En els de la primera porta hi tenim el Mas Moragues, amb en Josep Moragues fent de pagès i la capella del Pacte de Sant Sebastià. Els gravats de la porta de Catalunya fan al·lusió a la qüestió genèrica de la Guerra de Successió, quan fou governador de Castellciutat, a la capitulació d’aquesta fortalesa i a la rendició de l’11 de setembre de 1714.

Les proporcions són considerables perquè l’autor pretenia que el monument fos visible només entrar a la població. Les portes tenen 9 metres d’alçada per 6 metres d’amplada; una té 150 cm de gruix i l’altra en té 75.

 

Més informació del General Moragues.