Monument al General Moragues

Aquesta plaça està dedicada a Josep Moragues i Mas, personatge històric nascut el 1669 a Mas Moragues de Sant Hilari. Va ser un militar que va lluitar pel bàndol austriacista a la Guerra de Successió. A la plaça hi ha un monument dedicat al general fet per Domènec Fita.

LA PLAÇA

L’Ajuntament de Sant Hilari va creure oportú dedicar un monument a la figura d’en Josep Moragues, el General Moragues, fill il·lustre de la població i heroi de la Guerra de Successió (1702-1714), de tràgiques conseqüències per a Catalunya.

La plaça Josep Moragues s’ha convertit en centre neuràlgic del poble, d’acord amb la nova realitat i fisonomia urbanística de Sant Hilari.

És, per a nosaltres, un lloc de trobada, d’esbarjo i de celebracions situat al bell mig del poble. Esdevé, tanmateix, un indret emblemàtic per a tots aquells i aquelles, d’aquí i de fora, que veuen en Josep Moragues com un símbol de lluita per les llibertats del poble català.

El conjunt arquitectònic de la plaça és obra de l’arquitecte Jordi Roca i Casademont.

EL MONUMENT

L’artista gironí va voler representar amb la seva obra el que pensava sobre la figura d’en Moragues i també magnificar i dignificar per a les generacions de Catalunya, la vida i l’obra d’un hilarienc que va lluitar i va morir per un poble català lliure.

En el seu treball es ressalta que el General va morir al Portal del Mar de Barcelona i que el seu cap va estar 12 anys penjat dins d’una gàbia. Va creure que podien ser dos motius prou forts i atraients perquè fossin els grans signes històrics. L’11 de setembre de 1714 va suposar la pèrdua dels drets i de les llibertats i es va considerar necessari fer-ne un emblema de la nostra festa nacional. La idea vol representar el símbol de la vil i ignominiosa creu del cristianisme, que neix de la burla i de la humiliació de Crist. Els fets que l’impel·liren a escollir la porta i la gàbia li van suggerir que es convertissin en motiu d’exaltació gloriosa.

De la vida del General Moragues, l’autor vol destacar dos aspectes primordials: el d’heroi de Catalunya —ja que cap altre no va lluitar tant contra la destrucció dels drets— i el que fou a Sant Hilari —on va passar la seva infància i la seva joventut— i també el període amb els vigatans, on va refermar el lliurament a la lluita pel poble català. Això el va portar a concebre dues portes: una de pesada i assentada a terra, real, que és la que Catalunya aixeca al seu personatge i, l’altra, la que ofereix Sant Hilari al seu fill, que és posada de quatre potes enlaire, com dos braços aclamant-lo i espiritualitzant el fet.

Les portes presenten uns relleus gravats on es fa referència a la vinculació del General Moragues amb Sant Hilari i amb Catalunya. En els de la primera porta hi tenim el Mas Moragues, amb en Josep Moragues fent de pagès i la capella del Pacte de Sant Sebastià. Els gravats de la porta de Catalunya fan al·lusió a la qüestió genèrica de la Guerra de Successió, quan fou governador de Castellciutat, a la capitulació d’aquesta fortalesa i a la rendició de l’11 de setembre de 1714.

Les proporcions són considerables perquè l’autor pretenia que el monument fos visible només entrar a la població. Les portes tenen 9 metres d’alçada per 6 metres d’amplada; una té 150 cm de gruix i l’altra en té 75.

 

Més informació del General Moragues.