Mural de l’Hostal Fugarolas

Aquest mural es troba davant de l'Hostal Fugarolas, al costat de la Fonda Rita. Està dedicat a les minyones que hi havia a l'Hostal Fugarolas als anys 40.

A finals de juliol de 2018, la Montserrat Serres i en Josep Nogué Mas es van dedicar a buscar pel barri vell de Sant Hilari aquells murs o espais que poguessin servir de suport per pintar-hi murals.

Després de parlar amb alguns propietaris, finalment els de la Fonda Rita els van donar el seu permís per decorar la façana de pedra del solar que hi ha just al costat de la seva fonda.

Pel que fa a la realització, i donada la irregularitat de la paret que no permetia detalls, es va optar per una imatge molt contrastada, només en blanc i negre, perfectament visible des de la distància.

Donada la ubicació, els va semblar apropiat de reproduir-hi una foto antiga (anys 40) de les minyones que servien justament a l’hostal situat enfront, Can Fugarolas, i que, actualment, és la seu de l’Associació Artística d’Excèntrica.

La foto original, molt similar a d’altres que circulen pel poble, va ser feta al pati interior de la fonda Fugarolas, on moltes àvies del poble havien servit en la seva joventut.

Les minyones són Maria Nogué Casas (a l’esquerra) i Manela Mas Bayés (a la dreta). No s’ha aconseguit precisar la identitat de la minyona del mig. La primera i la tercera són, respectivament, la tieta i la mare de l’autor del mural.