Una ruta literària

Passeja per diversos punts de la nostra vila per llegir-hi textos rellevants de cada indret, en alguns casos per la seva qualitat literària i, en d'altres, pel seu contingut o la relació del text amb l'espai que el va inspirar.

Aquesta ruta literària permet aproximar-se i conèixer l’origen del text, ja sigui per la relació de l’escriptor amb l’entorn o com a font d’inspiració.

Per altra banda, vol ser un merescut homenatge a tots aquells qui han escrit sobre Sant Hilari, donant així a conèixer la nostra vila i permetent-nos, avui, poder comprendre com ha esdevingut la població que actualment coneixem.

L’hem anomenada, precisament, Una ruta literària per l’enorme quantitat de textos que hi ha en referència a la nostra vila, tots de gran importància, i la ruta només n’és una petita selecció. Per tant, l’homenatge que avui volem retre, no només ha de recaure en els autors dels textos que avui seran protagonistes, sinó que volem fer-lo extensiu a tots aquells que han escrit sobre el nostre poble, així com a tots aquells qui han contribuït a recollir, editar i, en definitiva, donar a conèixer aquests textos.

Estem parlant de noms com Víctor Balaguer, Santiago Rusiñol, Francesc Carreres i Candi, Jacint Verdaguer, Anton Busquets i Punset, Àngel Guimerà i Prudenci Bertrana pels seus escrits, i d’altres tant importants o més com Josep Ximeno, Frederic Culí, Xavi Clos, Vernedes, Francesc Danés, Antoni Pladevall, Àngel Serradesanferm, Fina Duran…

L’inici de la ruta és a pocs metres de l’església, ja que aquest també va ser el lloc on va néixer Sant Hilari com a poble: és on es van construir les primeres cases que serien les primeres pedres del poble que avui tots coneixem i que ha servit d’inspiració per a tots aquests autors que es mereixen un lloc a la història local.