La Roca dels Encantats

La llegenda de la Roca dels Encantats està relacionada amb la fortuna. Tot aquell buscador de fortunes coneix la gruta on les nimfes hi vivien i hi dormitaven.

Diu la llegenda que pujant cap a la Roca d’en pla per la drecera hi havia una gruta. L’entrada d’aquesta es trobava situada a la part posterior de la roca que tothom anomenava dels Encantats, situada gairebé al capdamunt de la drecera, a mà dreta. Segons comenten les males llengües, a partir de les dotze de la nit se sentien els cants de les nimfes que suposadament vivien i dormitaven dins la gruta.

Molts hilariencs eren coneixedors d’aquest fet i pel poble es va començar a dir que si algú entrava a la gruta abans de les dotze de la nit era probable que en sortís amb quelcom de valuós, però, això sí, havia d’entrar-hi sobretot abans de les dotze de la nit. Sembla ser que si aquest fet succeïa era precís no mirar allò que hom s’emportava fins haver passat el rierol que travessava pocs metres abans d’entrar al poble.

A bona hora una minyona hilarienca va entrar a la gruta i en va sortir amb el davantal ple de vés a saber què. Evidentment coneixia la història, i molt bé sabia que no li era permès de fer el tafaner, però la seva curiositat la va trair abans d’arribar al rierol. Així doncs, el que va observar fou un munt de sègol. Va esclarissar-lo amb la mà per veure si hi havia alguna cosa més i va observar quatre puntets que brillaven.

Sembla ser que si la minyona no hagués fet el que no tocava, en travessar el rierol el sègol hauria esdevingut or.