Anton Busquets i Punset

Anton Busquets i Punset va néixer a Sant Hilari Sacalm el 20 d’octubre de 1876. Anomenat en alguns casos Antoni Busquets, va ser un poeta i escriptor en llengua catalana. Va ser un polígraf en el sentit més estricte del mot, ja que era narrador, poeta, periodista, pedagog i dinamitzador cultural. Exercí de mestre a Barcelona i a Calders.

Va viure a una casa situada al Carrer Vic que rebia el nom de Can Pepito. Ja de petit, sempre mostrava interès i anava amb els carboners, els llenyataires i els roders per escoltar dites, llegendes i cançons populars. Posteriorment, ell ho recitava a la gent del poble.

Ja de petit, durant la seva època d’estudi, va començar a escriure alguns versos. Una de les primeres obres que va imprimir va ser un vers dedicat a la seva vila natal: “No hi ha cap poble tan alegret com Sant Hilari i Joanet”.

El coneixien com en Tonet de Can Pepito i es diferenciava de la resta de jovent pel seu interès per les lletres. Un cop va haver acabat el batxillerat va seguir estudis eclesiàstics de caràcter religiós a Vic. Allà hi va conèixer molta gent de renom com, per exemple, Jacint Verdaguer, amb qui va tenir una amistat molt intensa.

Posteriorment, va anar a la Seu d’Urgell, on va fer un curs de teologia abreviada. Finalment, va abandonar la vida sacerdotal i va anar a Barcelona. Allà va ser el principal redactor propietari de l’Atlàntida (revista fundada per Mossèn Cinto Verdaguer). A més a més, també va col·laborar amb altres revistes i feia al·lusions a Sant Hilari amb A la nostra gent des de La Veu de la Guilleria.

Posteriorment, va anar a l’Escola Catalana de Mossèn Cinto Verdaguer, on hi donava classes setmanalment.

Tenia amics a Sabadell, Vic, Olot i Girona, entre altres. Durant la Renaixença, va col·laborar amb diversos autors. En la mateixa època, va ser redactor de la revista Joventut, on hi havia diferents tendències. Ell va col·laborar amb múltiples estils, des de la poesia fins a la crítica.

Va anar publicant diferents obres, algunes d’elles dedicades a les Guilleries, de les quals algunes van ser publicades a Il·lustració Catalana o premiades en diversos Jocs Florals.

Va viure en diversos pobles: a Roses, on va perdre la seva mare, a Amer, a Sant Mateu de Bages, a Manresa, a Cardona i a Solsona. Va ser durant aquesta època quan es va enamorar de Josefa Pascual, amb qui va tenir dues filles: Maria Teresa i Rosario.

Finalment, va morir a Calders el 19 d’agost del 1934.

A Sant Hilari disposem de la Ruta Literària, en la qual es passa per diversos punts del poble amb un recull de les obres literàries més destacades, entre les quals algunes obres d’Anton Busquets i Punset. Més informació.